Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Китайската централна банка остави лихвите непроменени

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската централна банка остави своите водещи референтни лихвени проценти по заемите непроменени за 14-и пореден месец.

Едногодишният лихвен процент по заемите се запазва на ниво от 3,85%, а петгодишният лихвен процент - на ниво от 4,65%.

Едногодишните и петгодишните лихвени ставки бяха намалени за последно през април 2020 г. Това едногодишният лихвен процент беше намален с 20 базисни пункта, а петгодишният лихвен процент - с 10 базисни пункта.

Днешната липса на промяна на лихвената политика беше очакван, тъй като Народната банка на Китай (PBoC) не прибягна по-рано този месец до коригиране на лихвения процент по средносрочния си механизъм за отпускане на заеми, както направи преди последните три промени на лихвените ставки.

Лихвеният процент по заемите е фиксиран ежемесечно въз основа на поведението на 18 водещи държавни банки на междубанковия заемен пазар, въпреки че Пекин има влияние при определянето на лихвения процент. Този нов лихвен процент замени традиционната референтна лихвена ставка по заемите през август 2019 г.

Повечето икономисти и анализатори не очакват промяна на водещите лихвени ставки поне в рамките на настоящата година. Тъй като икономиката на Китай се развива добре след коронавирусния шок преди година, сега властите в Пекин са фокусирани върху справяне с финансовите рискове.

Дори и при липса на повишаване на лихвените проценти, по-строгите условия на кредитиране обаче ще се превърнат в "насрещен вятър" за икономическата активност през следващите тримесечия, допълват икономистите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.