Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на ГКПП "Илинден-Ексохи“ срещу ограниченията

Снимка: Радио Благоевград

В сряда, 23 юни, собственици на фирми и граждани от Благоевградска област ще протестират срещу ограниченията на гръцките власти за преминаванепрез граничния пункт „Илинден-Ексохи“. Към момента тежкотоварните камиони могат да влизат в Гърция само от 7 до 23 часа, а за леки коли и пътници от ноември миналата година е наложена забрана за преминаване.

Уведомително писмо за протеста вече е внесено до кмета на община Гоце Делчев, тъй като организаторите смятат да се съберат на пътя, преминаващ през града и водещ до граничния пункт „Илинден-Ексохи". Над сто фирми са подкрепили протестната подписка, съобщи бизнесменът Кръстьо Веселинков, който беше организатор на протестите и през пролетта миналата година:

Според хората, засегнати от ограниченията за преминаване през граничния пункт, няма никаква логика той да не бъде напълно отворен за туристи и за камиони, тъй като ситуацията с Covid пандемията е овладяна, а летните пътувания към морето в Гърция вече са в разгара си. Недоволство има и iред туристическия бизнес в южната ни съседка, който губи от отказани резервации заради километричните опашки на ГКПП „ Кулата- Промахон“ :

Организаторите на протеста са изпратили писма до българското министерство на външните работи и до дипломатическите представителства на съседни държави, засегнати от ограниченията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!