Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът на фондовете гарантира кредити за малкия и среден бизнес

| обновено на 22.06.21 в 14:47
Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Mалките и средни предприятия ще могат да кандидатстват за кредит пред търговска банка, който е обезпечен 80 % от Фонда на фондовете, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков. Мярката е част от нова програма за възстановяване на бизнеса след пандемията.

Лихвите по тези кредити ще бъдат пазарни. Размерът на кредита може да бъде до три милиона лева или до 70 % от оборота за 2019 или 2020-та година. Министър Петков обясни на какви условия трябва да е отговарял бизнесът, за да получи подобно кредитиране:

"Поне три години да е оперирал. Кредитът е до 7 години и първите 12 месеца има възможност за гратисен период".

Поговорите с пет търговски банки вече са подписани. 

Размерът на кредитите ще бъде до 70% от оборота на фирмата за 2019 или 2020 или до три милиона лева, което е по-изгодно. 

Целта на програмата "Възстановяване" е да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване дейността след постепенното отпадане на мерките срещу разпространение на коронавируса.

Още с встъпването си в длъжност служебният кабинет даде да се разбере, че ще преориентира мерките за подпомагане на бизнеса и ще мобилизира 2,5 милиарда по схема за осигуряване на достъпно кредитиране за малкия и среден бизнес.

„Не само в България, но в световен мащаб мерките започват да се преориентират към това как да помогнем на работещите бизнеси да преодолеят липсата на средства да се завърти наново колелото на икономическия цикъл", заяви в интервю за „Неделя 150“ преди време министърът на финансите Асен Василев.

В неделя (20 юни) в същото предаване колегата му Кирил Петков, който отговаря за икономическото министерство, обясни, че Европейската инвестиционна банка ще бъде привлечена в подпомагането на бизнеса:

„Грантовата схема за бизнеса при мен беше 900 млн. В момента това не сме го довършили, но се надявам това да се качи от 900 млн. на 1,4 млрд. – да ги качим с 500 млн. И другото – самата структура да не бъде само грантове, да има една част грантове, една част дългови инструменти и една част дялови инструменти“.

В подпомагането на бизнеса ще бъде включен и Фондът на фондовете, става ясно от предварителната анотация на мерките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!