Eмисия новини
от часа

Пореден протест на служители на „Артекс“ заради спирането на строежа на сградата "Златен век" в София

Арх. Мирянов на протеста на "Артекс": Компанията ни се използва за разчистване на сметки

От фирмата съобщиха, че са сезирали ЕК за спрения от ДНСК строеж

| обновено на 22.06.21 в 12:15
Протестът пред сградата на ДНСК, 22 юни 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Служители на строителната фирма "Артекс“ и ръководството компанията  излязоха на протест пред сградата на Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) - ден след като дирекцията спря строителството на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Мотивът -  изтекло през миналата година разрешение за строеж. От „Артекс“ обаче заявиха, че становището на ДНСК е несъстоятелно и отново ще потърсят правата си в съда. 

След изтеклото разрешение за строеж с валидност 10 години над сградата е издигнат още един етаж без валидни документи, показа проверката на строителния контрол, обявена вчера от началника на дирекцията арх. Влади Калинов. Той коментира:

„Процедурата е приключила. „Артекс“ няма валидно разрешение за строеж. Това са изводите, които ние направихме след дълъг анализ на всички предоставени при нас документи след множеството правни становища, които разгледахме“.

Вчера представители на фирмата протестираха пред Министерството на регионалното развитие с искане строежът на небостъргача „Златен век“ да продължи. В официална позиция от „Артекс“ заявиха, че решението на ДНСК за сградата е противозаконно и че компанията ще търси правата си в съда.

На протеста днес архитект Пламен Мирянов - един от ръководителите на "Артекс", се обърна към всички институции и заяви, че случилото се вчера е много притеснителен знак и отново увери, че ще защитят правата си в съда, а държавата ще носи отговорност.

По думите му фирмата им се използва за разчистване на междуличностни битки:

„Ние ще защитим правата си в съда, а нека последиците от това неправомерно решение тежат на съвестта на тези, които го взеха. Вчера с недоумение разбираме, че ще се издаде нова, поредна заповед спиране на строежа. За втори път компанията ни бива използвана за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки. Случи се преди – по времето на Борисов, случва се и сега“, каза арх. Мирянов.

От "Артекс" съобщиха, че са сезирали Европейската комисия за спрения от ДНСК строеж на "Златен век".

От компанията настояват, че разрешителното им е до ноември 2022 година, тъй като то е било презаверено със заповед на главния архитект на София през 2012-а:

"Призовавам арх. Влади Калинов внимателно да прочете всички решения на съда и да вземе компетентно решение", апелира Мирянов на протеста пред служители на компанията, като посочи, че смятат решението на ДНСК за спиране на строежа за несъстоятелно:

"Ние сме за нови становища, искаме стабилност на бизнеса. Ние ще защитим правата си в съда от това неправомерно решение", беше категоричен Пламен Мирянов-син от ръководството на "Артекс".

На протеста на пред ДНСК - 22 юни 2021 г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.