Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮНЕСКО предупреди Италия за Венеция заради круизите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЮНЕСКО предупреди Италия, че Венеция може да влезе в списъка на застрашените обекти. Поводът за това е преминаването на круизите в близост до града и площад „Сан Марко”. Венеция е обект под закрилата на ЮНЕСКО от 1987 г.

Преминаването на круизите с туристическа цел според експертите на ЮНЕСКО застрашава Венеция както и екосистемата на лагуната и то трябва да бъде по-скоро преустановено. В противен случай градът ще бъде включен в списъка на застрашените обекти.


Означава, че може  да бъде изваден от списъка на световната културна организация. Въпросът ще се обсъжда от 16-и до 31-и юли.

Министърът на културата Дарио Франческини не е изненадан от предупреждението на световната организация. Според  него, ако Венеция влезе в черния списък, за Италия ще е лош атестат и поради икономическата среща на Г-20 на  9 -и и 10-и юли там. Той държи преминаването на големите туристически кораби през канала "Джудека" да бъде преустановено от 5-и юли. През месец май указ на правителството от една страна окончателно забранява преминаването на тези плавателни съдове, от друга го разрешава до намирането на алтернатива.

Такава след предупреждението на ЮНЕСКО сега е наложителна.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна