Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Маджарова е избрана за ръководител на спецпрокуратурата

| обновено на 23.06.21 в 17:30
Валентина Маджарова
Снимка: БГНЕС

Валентина Маджарова беше избрана за титулярен ръководител на Специализираната прокуратура.

Процедурата по изслушването и по избора ѝ протече под скандарания „оставка“ и в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев. Той участва в балкански форум на тема „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона“, в рамките на който проведе работни среща с колегите си от Турция и Албания.

Преди изложението си пред членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  Мадажрова, която от година е и.д. шеф на спецпрокуратурата, се обърна с благодарност към спецпрокурори, следователи и служители за работата им, въпреки голямото натоварване и критиките към тях.

Това, че е самотен участник в процедурата, обясни с голямата отговорност и произтичащия от нея стрес. И даже се оплака, че заради неясната перспектива към спецобвинението нямало желаещи за съдебни служители.

„Не ми е лесно, но имам подкрепата на колегите си. Неслучайно започнах, обръщайки се към тях, не защото не зачитам вашият авторитет, но в момента те са ми най-важни. Защото Специализирана прокуратура без кадрите няма нужда от закриване, просто няма Специализирана прокуратура, важни са хората“, каза Маджарова след въпрос как една жена се справя с тази тежка работа.

Индиректно отговаряйки на критиците на спецправосъдието, каквито бяха и протестращите срещу нейния избор, даде статистика, за да покаже колко се е подобрила работата на спецобвинението, докато беше негов временен ръководител. Сравнението беше с 2018 и 2019 година, когато Специализираната прокуратурата се оглавяваше съответно от Иван Гешев и Димитър Франтишек.

Малко преди избора ѝ, от спецобвинението обявиха, че вкарват в съда делото за шпионаж в полза на руски организации срещу Николай Малинов. След гласуването Маджарова лаконично коментира очакванията си, пазейки правата на обвиняемия политик.

„Да, сигурна е прокуратурата, и затова е внесен обвинителният акт. Искрено се надявам, че прокуратурата си е свършила работата“, каза тя.

Покрай разследването срещу дългогодишния лидер на „Русофили“ и решението да позволи на Малинов да пътува до Москва, спецсъдията Андон Миталов стана първият българин със забрана да влиза в Съедините щати.

Около час и нещо, колкото продължи избора на Валентина Маджарова, приключил с резултат на 7 на 0,  под прозорците на Висшия съдебен съвет имаше скандирания и  речи:

„Окей, може да не успяхме да спрем този избор, обаче показахме, че ни има. Много скоро ще сме повече, когато всички тези, които ни подминават, разберат значението на специализираното правосъдие, на специализираната прокуратура, на Маджарова…“

Нов протест срещу спецправосъдието и с искане за оставката на Иван Гешев и Висшия съдебен съвет се очаква около 19 ч. пред столичната Съдебна палата.

Протестът пред ВСС е организиран от Гражданското сдружение БОЕЦ. Снимка БГНЕС

Валентина Маджарова заяви, че, ако се окаже, че политици са били подслушвани по искане на спецобвинители, ще подаде оставка.

Декларацията си тя направи по време на изслушването си в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и в отговор на въпрос на протестиращите пред сградата на Съвета представители на Гражданското сдружение БОЕЦ.

„Темата СРС-та е чувствителна тема, трябва изключително стриктно, конфиденциално да се прилага. Не мисля, че който и да е прокурор от специализираната прокуратура е нарушил закона“, каза тя.

Маджарова припомни, че твърденията за подслушване на опозиционни политици се проверяват от ДАНС и Бюрото за контрол на СРС.

На друг въпрос на БОЕЦ - трябва ли да бъде засилена отчетността над главния прокурор, новият ръководител на спецпрокуратурата отговори, че в тези времена това би било уместно.

„Все пак мисля, че е редно да предоставим тази възможност на мъдрия законодател – той да реши кога е уместно, кога е целесъобразно колко и доколко да се отчита главният прокурор“.

Позицията ръководител на Специализираната прокуратура е вакантна от миналия май, когато оставка по лични причини подаде Димитър Франтишек. Оттогава се смениха няколко временни ръководители, а поради липса на кандидати се провали една процедура.

От началото на създаването на първоинстанционната спецпрокуратура нито един неин административен ръководител не е изкарал пълен мандат, включително и настоящият главен прокурор Иван Гешев, който също я оглавяваше за кратко.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!