Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските ВМС с предупредителни изстрели по британски разрушител в Черно море

Лондон отрече твърдения за предупредителни изстрели и хвърлени бомби по трасето на кораба

| обновено на 24.06.21 в 00:15
Разрушител на британския кралски флот HMS Defender
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кораб на руската брегова охрана откри предупредителна стрелба по британския разрушител Defender в Черно море.

Руски военен кораб е дал предупредителни изстрели към разрушителя на британския кралски флот HMS Defender, след като той е навлязъл в руските води на Черно море, а руски военен самолет Су-24M е хвърлил няколко бомби по посоката на движение на британския плавателен съд, заяви в сряда руското министерство на отбраната.

Британският военен кораб - разрушител е напуснал руските черноморски води, след като преди това е навлязъл на цели 3 километра (2 мили) в руските териториални води в района на нос Фиолент на Кримския полуостров, посочва още Министерството на отбраната на Русия.

"Корабът е бил предупреден, че ще бъде използвано оръжие, ако наруши границата на Руската федерация. Той не е реагирал на предупреждението, след което са били дадени предупредителни изстрели", се казва в съобщението.

Над 20 руски самолета и два кораба на бреговата охрана са се движили заедно с британския военен кораб, плавал край полуостров Крим. Това съобщи БиБиСи, като се позова на свой кореспондент, пътуващ на плавателното средство.

Според Министерството на отбраната две минути по-късно руски фронтови бомбардировач СУ-24М е пуснал като предупреждение четири експлозивни осколочни бомби по пътя на британския разрушител .

Су-24

След това Defender е напуснал териториалните води на Русия, а в руското министерство на отбраната спешно е бил извикан британският военен аташе.

Великобритания отрече руските твърдения за предупредителни изстрели и хвърлени бомби по трасето на разрушител от кралския военен флот.

Министърът на отбраната Бен Уолъс излезе с изявление, че бойният кораб е извършил рутинен преход от Одеса до бреговете на Грузия в Черно море. Тогава е навлязъл в международно признат коридор покрай полуостров Крим, а не в руски териториални води, както твърди Москва, защото Западът не признава анексирането на Крим от Русия. Наблизо са били провеждани учения на руския флот.

Преминаването на британския разрушител е било проследено от руски бойни кораби и изтребители, добавя официален Лондон.

Редакторът на „Скай нюз“ по международни въпроси Дебора Хейнс коментира, че дори да не се отправени предупредителни изстрели директно към кораба, фактът, че тези учения се провеждат близо до международно прието трасе, ще бъде изтълкуван от британска страна като провокация.

Според "Асошиейтед прес" инцидентът е първият след Студената война, в който Москва използва боеприпаси за възпиране на военен кораб на НАТО, отразявайки нарастващото напрежение между Русия и Запада.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че руските предупредителни изстрели по британски кораб показват агресивната и провокативна политика на Русия, която представлява заплаха за Украйна и нейните съюзници.

"Ясно доказателство за позицията на Украйна: агресивните и провокативни действия на Русия в Черно и Азовско море, нейната окупация и милитаризация на Крим представляват трайна заплаха за Украйна и съюзниците", написа Кулеба в Туитър.

"Нуждаем се от ново качество на сътрудничеството между съюзниците на Украйна и НАТО в Черно море," добави той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!