Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еньовден е

| обновено на 24.06.21 в 16:42
Снимка: БГНЕС

На 24 юни Българската православна църква празнува Рождението на свети Йоан Кръстител - една от най-важните исторически личности на християнството, най-великият след Пресвета Богородица. Кръстител е на Божия Син в река Йордан.

В българския народен календар 24 юни е Еньовден, ден на Слънцето, предците ни са вярвали, че тази сутрин „слънцето трепти“, когато изгрява. Празникът има съответствия в обичаите на всички славянски народи. На ранина се берат билки. На Еньовден започва далечното начало на зимата.

В Университетската ботаническа градина в София през целия ден ще има базар на лечебни и ароматни растения и на подправки. За децата е предвидено занимание и работилница по градинарство, както и разходка с екскурзовод.

Девойки в дълги бели ризи, закичени с венци от горски цветя посрещнаха изгрева на слънцето край смолянското с. Горна Арда като част от ритуал за Еньовден.

На еньовденския обред участват само жени. Всички са облечени в бяло и ходят боси по росата преди изгрев слънце и заиграват хоро.

Събитието на Еньовден в поляните над крайграничното село е кулминацията на фестивала на дивите цветя в Родопите, който се празнува от седем села в горното поречие на река Арда.

Празникът на слънцето, билките и водата по традиция почитат и в Музея на открито „Етър“ край Габрово. Посетителите ще спазят ритуала и ще се проврат през еньовски венец за здраве.

Според народните вярвания в ранното утро на Еньовден лечебната сила на билките е най-голяма. Затова с тревите, набрани преди изгрев, билкарите плетат еньовски венци от 77 билки и половина, защото предците ни вярвали, че толкова са човешките болести.

През венците за здраве ще се проврат малки и големи, а в следобедните часове ще бъде представено традиционното за  този ден напяване на момини китки. Празничната програма ще продължи до неделя. Организаторите са предвидили в следващите дни  работилница за цветя от гайтан и беленица, багрене с бои от природата и базар на билкови и пчелни продукти.

На остров Света Анастасия край Бургас се открива четвъртото издание на „Биле фест“, посветено на билките и на здравословния начин на живот.

Възрастни самодейци от Югозапада се събират на Еньовден в Перник. Близо 150 певци, разказвачи и музиканти от областите Кюстендил,Благоевград и Перник ще вземат участие в традиционния регионален фестивал на любителското творчество за възрастни хора, който се провежда за девети път.

Фестивалът се организира от местното читалище "Искра -1960 г." с финансовата подкрепа на община Перник, кметство "Изток" и пенсионерски клуб "Ален мак". Той ще се проведе в местността „Ладовица”, чийто поляни са богати на билката еньовче.

Стартът ще бъде даден с ритуала "мълчана вода", изпълняван традиционно срещу празника, като в нея ще се потопи Еньовска китка, съдържаща 77 билки и половина. Фестивалът има конкурсен характер. Най-добре представилите се групи ще бъдат удостоени с плакети, а най-харесаните индивидуални изпълнители ще получат медали.

За всички участници ще има грамоти.

Снимка: Незабравка Кирова

И тази година в Силистра отбелязват Еньовден с билки и песни в Дунавския парк.

Празникът ще започне в 17,30. Ще има щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, ще се представят интересни обичаи. Таланти от различни поколения ще пеят и танцуват за здраве и късмет.

Организатори са Община Силистра в партньорство с Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Партений Павлович“ и народни читалища от общината.

И тази година традицията на Еньовден бе спазена - десетки посрещнаха тази сутрин в 5 часа и 32 минути изгрева на слънцето на Шуменското плато. Част от тях изплетоха и венци от откъснати рано треви и лековити  билки.

Екипът на дирекция природен парк „Шуменско плато“ организира с музика, билки, пити и мед празника „Зелени слънца“. Имаше танци с боси крака в утринната роса, посветени на слънцето и енергията, която дават билките на Еньовден.

Ето какво казаха пред Радио Шумен местни хора, които посрещнаха слънцето рано тази сутрин:

„Няма нищо по хубаво от това да видиш изгрева на Еньовден. От старите хора знаем, че днес е празникът на билките и който рано набере билка е здрав през цялата година“;

„Посрещаме и зората, която е майката на изгрева“;

„Най-важното е сега да бъдем здрави, да не ни хваща короната, другото ще се оправи“;

„Чудесно беше. Положителна енергия, нови емоции, празник е, Еньовден. Всичко е много хубаво“.

В Асеновград днес отново ще се проведе уникалната за страната традиция „Калиница“.


С тревите, набрани преди изгрев в етнографския комплекс Етър са сплели венец, през който посетителите преминават за здраве още на влизане в музея. В него личат дребните цветчета на еньовчето, а всички билки в традиционния венец са 77,5 - за всяка човешка болест и половинката за незнайната. С китки в ръце от Габрово си тръгват Милена Петрова и нейната близначка Анелия от Пловдив. Правят впечатлене с това, че са облечени еднакво. Казват, че носят букети за три къщи.

"Всяка година идваме на Еньовден. Традиция е да си вземеш букет от Еньовден, да пази къщата и живеещите в нея от болести, от неприятности, връзвам с червен конец, който има предпазна сила".

Навремето хората празнували Еньовден по няколко дни, посочват уредниците в Етъра. Затова и празничната програма в музея ще продължи до неделя. Организаторите са предвидили работилница за цветя от гайтан и царевична шума, багрене с естествени бои и базар на билкови, пчелни продукти и козметика от природата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна