Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биле фест владее четири дни остров Света Анастасия



На Еньовден и на остров Света Анастасия е вълшебно! Единственият обитаем остров в Черно море е домакин на четиридневен "Биле фест". Ритуали за здраве и плодородие, интересни гости от цялата страна, музикални изпълнения и работилнички са част от програмата, която започна днес. 

Само тук на това райско кътче от България соленият морски въздух се примесва с аромата на пресни билки. Идеята за "Биле фест" възниква преди четири години, разказва един от инициаторите Весела Христова от община Бургас:

"Идеята дойде от светлия летен празник Еньовден. На острова вирее една много рядка билка странджански чай, която се среща на много малко места в Странджа. Самият остров има оздравително действие, една особена енергия, тъй като това е стара земя, откъсната от Странджа. Така дойде идеята да направим едно събитие, посветено на билките, на здравето и здравословния начин на живот. 

Обичаме билките и здравето от природата, допълва управителят на острова Павлин Димитров:

"Самото име на светицата Анастасия означава лечителка. Тук растат риган, мащерка, жълт кантарион, мента, от които правим чай в лекарната. Със силата на природата смятаме, че един такъв фестивал е много подходящ за острова." 

Традициите са важна част от програмата на Биле фест. В събота от 11 часа фолклорният ансамбъл Китка ще пресъздаде ритуала Еньова буля, а една от занаятчийските работилнички ще покаже бродиране на шевици и изработване на картички с тях. Майстори от цялата страна ще правят пред посетителите още натурални сапуни, репеленти, както и разхладителни напитки и интересни ястия, посочи още Весела Христова.

Билкови отвари ще забъркат майстори от близо и далеч. Участниците в тазгодишното издание на "Биле фест" ще представят собствено производство здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми. От шеф Снежа Орлова ще разберем що е то марудници и вкусна ли е баницата с билки от родопския край, а екипът на островното Бистро „100 години назад“ ще нагости посетителите на фестивала със зелена супа с лапад и специален зелник.

Програмата всеки започва в 10 часа. Във всеки от фестивалните дни са предвидени по 5 курса до острова. И в четирите дни кораб „Анастасия“ ще отплава за Острова от "Магазия 1" в 10:00; 11:30; 13:30; 15:00 и 17:00 часа. Посетителите от всеки курс ще могат да се включат и в специалното островно хоро,  което ще допълни доброто празнично настроение.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени