Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеи от Камарата на архитектите за още по-добро обучение на студентите по специалността

Снимка: УАСГ

Камарата на архитектите в България (КАБ) започва нормативни промени за повишаване качеството на архитектурното образование. Идеята е при облекчени условия за прием по специалността да се повишат изискванията към студентите по време на самото обучение.

Целта е университетите да създават висококвалифицирани специалисти, които да допринасят за устойчивото развитие на градовете.

Очаква се до есента предложенията за промени да бъдат внесени за разглеждане в Министерството на образованието и науката (МОН).

Една от съществените промени е обръщането на пирамидата – допускане на повече кандидати до обучението, при което с течение на времето изискванията да стават все по-строги, обясни пред Радио София проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ.

Завършването, дипломирането трябва да е показател за качественото висше образование на студента, а не приема, подчерта арх. Борисов. Така в тази регулирана професия в практиката ще навлизат добре подготвени архитекти, високо квалифицирани кадри, от които обществото очаква красиви, качествени и безопасни проекти.

Съществува идея в бъдеще пълна проектантска правоспособност да се придобива само от специалисти, които имат надежден курс на обучение – не само в България, а и в чужбина, но по съответната специалност.

„Ще обсъждаме в МОН възможността КАБ активно да участва при приемането на учебните планове и програми във висшите училища със специалност „Архитектура“. Има какво да наваксваме и по отношение на стажовете на студентите“, допълни арх. Борислав Борисов.

Той изтъкна, че силно е намалял интересът към тази специалност от страна на младите хора, а и често подготовката, с която кандидатстват след средното училище, не е на достатъчно добро ниво.

Колкото до проблемите в сектора – инвеститорите най-много се затрудняват и демотивират от тежките административни процедури.

С арх. Борислав Борисов разговаря Данаил Конов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна