Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Асен Василев очаква преизпълнение на приходите с 1-1,5 млрд. лв.

Финансовият министър вижда сериозна неефективност при приходите от концесии

| обновено на 25.06.21 в 18:09
Снимка: БГНЕС

Служебният финансов министър Асен Василев очаква преизпълнение на приходите в хазната между един милиард и един милиард и половина лева. Това стана ясно по време на първия обществен съвет по бюджетните политики. На него бяха представени приходните и разходни политики, като представители на синдикати, работодателски и неправителствени организации поставиха въпроси за ефективността на разходите и по-добрата събираемост на приходите.

Сериозна неефективност има при приходите от концесии, заради което ще започне работа по ревизия на съществуващите наредби, обяви министър Асен Василев.

„140 до 150 милиона годишно, от които 30 милиона са от двете летища“, каза той.

А останалите около 110 милиона лева от всички останали концесии, което е изключително малко, категоричен е Василев.

„Вече работим с Министерството на енергетиката да се промени наредбата за концесионните такси, защото тези приходи изглеждат изключително подценени“, коментира  той.

По думите му трябва да настъпят промени в подхода към бюджета.

„Това, което със сигурност трябва да се направи, не мисля, че ще има спор от най-ляво до най-дясно в политическия спектър, е да се проследи ефективността на харча. Т.е. там, където се харчат пари неефективно, те да започнат да се харчат ефективно. Трябва да се повиши събираемостта - там, където не са събирани данъци, те да започнат да бъдат събирани ефективно“, каза министърът.

Какво да очакваме от подготвяната от министерството актуализация на бюджета на база на настоящата ситуация на фиска?

„Изпреварващо изпълнение на приходите, в следствие на – един път на по-добрата икономическа ситуация, втори път – на действията на НАП по събираемостта. Очакваме това преизпълнение на приходите да бъде между милиард и милиард и половина, съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка на между милиард и половина, без това да наруши дефицита“, каза министър Василев

Фокус в повишаване на постъпленията в бюджета ще има и върху концесиите и продажбите на имотите с отпаднала функционалност, заяви още той.

Около половината от постъпленията в държавната хазна са от дейност на компании в София, съобщи служебният министър на финансите.

Василев направи и разрез на приходите и разходите от бюджета, като фокусира вниманието върху регионалното разпределение на бизнеса.

35% от постъпленията са от големите данъкоплатци, съобщи Василев:

"В София е 32 процента от приходите директно и отделно има нещо, което в НАП му казват „големи данъкоплатци“ - които са големите хиляда компании, и горе-долу половината от тях са в София. Тоест ако и там вземем половината, можем да кажем, че около 50 процента от бюджетните приходи в страната се реализират в София".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.