Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Брезник започва граовският събор Видовден

Снимка: Лили Големинова

В Брезник започва граовският събор Видовден. Първоначално той се е провеждал в местността „Кална бара” в землището на село Бабица. През 70-те години на миналия век сцената и сергиите са преместени в местността „Бърдото” над Брезник, а в наши дни се празнува в  центъра на града. 

В миналото съборът за Видовден е бил най- големият в Граово. Днес, той е запазена марка на община Брезник, като стремежът на общината е всяка следваща година традицията да се надгражда, каза зам. кметът Мария Добревска.

„През 2013 година Община Брезник патентова марката „Граовски събор Видовден” - словната марка, а през 2020 година патентовахме и графична марка. Амбицията ни е да съберем и повече участници в автентичната фолклорна програма, и повече гости да дойдат на нашия събор. Това е и една от целите на събора - хората да се върнат по родните си места, да се видят със своите близки и познати, да осъществят тези родови срещи, които са се провеждали навремето.”

Откриването е тази вечер, а кулминацията е в събота, когато на сцената в Брезник ще се изявят самодейни колективи от читалищата в общината, както и гостуващи състави от други общини. В рамките на събора, днес преди обяд, ще се проведе детски пленер под ръководството на художниците Даря и Сашо Евтимови.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.