Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортният министър открива международен морски форум в Бургас

| обновено на 25.06.21 в 11:16
Георги Тодоров
Снимка: БГНЕС

Подкрепа към българската държава в заявката ѝ за присъединяване към Резолюцията на ООН, която има за цел да признае моряците и другия морски персонал за ключови работници, ще бъде изразена на Международния морски форум, който се провежда в Бургас.

Това каза преди откриването му служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Форумът се провежда в Световния ден на моряка и в него участват над 70 компании, свързани с морския бизнес.

Тодоров коментира целите на форума: „Смятам, че с подкрепата, която ще изрази нашата конференция към резолюцията, която трябва да представим към ООН, ще засвидетелстваме обществената значимост на това събитие“.

Резолюцията е подкрепена от над 60 държави, които признават морската професия като ключова, каза директорът на бургаското пристанище Диян Димов:

„Морският транспорт наистина показа в кривата, че единствено може да бъде непрекъсваем 365 дена, 24 часа, седем дена в седмицата“.

80% от световната търговия се крепи на корабоплаването, заяви изпълнителният директор на „Морската администрация“ капитан Живко Петров:

„Вие видяхте засядането само на един кораб за десет дена в Суецкия канал и блокирането на този морски път, не на цялата морска търговия, доведе до рязък скок на борсите, катаклизми, представете си ако това се случи в световен мащаб“.

По-късно министър Тодоров ще представи на жп гарата в Бургас проект за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив - Бургас.

Близо 20 български и чуждестранни експерти участват с доклади, презентации и лекции в Международния морски форум.

Ще се проведат и дискусии по темите „Морската индустрия - гарант за работеща икономика”; „Синьо предприемачество - изследвания и иновации” и „Морски бизнес в черноморски регион”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна