Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществена поръчка за изготвяне на проект за жп връзка до Летище Бургас стартира до края на юли

3
Снимка: БНР

„Първа копка“ на обекта „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив – Бургас“ беше направена днес в морския град. Проектът е на стойност 185 млн. лв. До края на юли ще бъде пусната и обществената поръчка за проектирането на дългоочакваното железопътно трасе от Бургас до Летището.

Срокът за завършване на дейностите по проекта за изграждане на сигнализация и телекомуникации по линията Пловдив – Бургас е до октомври 2023 г. Това съобщи служебният министър на трaнспорта Георги Тодоров. Финансирането на дейностите са по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура:

„Aналогични системи вече функционират по направлението от Пловдив до турската граница и от Септември до Пловдив. Предстои да бъдат изградени и в другите участъци, които се обновяват с европейски средства.

Европейската система за управление на железопътния трафик цели постигане на оперативна съвместимост на жп мрежите в Европейския съюз. С внедряването й се гарантира безпрепятственото осъществяване на международни железопътни превози по европейските коридори и либерализация на железопътния пазар в Европа. Това ще постави транспорта на съвсем различно ниво“, обясни той.

„Предвиждаме до края на 2023 г. да модернизираме всички гарови централизации“, допълни генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски. Той допълни, че ще бъде изградена система ETCS за контрол на влаковия трафик:

„Не на последно място, по другия проект, който водим, е да се изградят съоръжения за избягване на пресичането на едно ниво, които са критични за железопътната инфраструктура и за влаковия трафик. След приключване на тези проекти да говорим за линия, която ще позволи движение на влаковете със 160 км/ч конвенционални и до 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове", обясни той. 

До края на юли ще стартира обществена поръчка, с която ще се възложи изготвянето на проект за железопътна връзка от гарата до Летище Бургас, съобщи транспортният министър:

"Трасето ще включва изграждане на около 11 км електрифицирана железопътна линия и няколко жп гари като последната ще бъде на Летище Бургас. Това ще осигури пълна мултимодалност на превоза", поясни той. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени