Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Икономиката на еврозоната ще достигне нивата отпреди Covid кризата през 2022 г.

Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард пристига за участие във втория ден на срещата на ЕС в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврозоната се възстановява по-бързо от очакваното преди време, но все още се нуждае от постоянна фискална и парична подкрепа, така че коронавирусната пандемия да не оставя своите белези върху икономиката, заяви в петък управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на втория ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"БВП на еврозоната се възстановява и ще се върне на нивата отпреди пандемията до първото тримесечие на 2022 г.,  което би било с три месеца по-рано от очакванията ни през пролетта", посочи Лагард пред европейските лидери, съобщава Ройтерс, цитирайки служител, запознат с водените разговори.

"Фискалната и паричната политика продължават да играят своята роля в подкрепа на икономическата активност и укрепване на доверието. Необходима е непрекъсната подкрепа, за да се избегне Covid пандемията да остави големи трайни белези върху европейската икономиката", каза тя.

Според Лагард инфлацията в еврозоната вероятно ще продължава да се повишава през есента, но отново се аргументира, че това ще бъде само временно нарастване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна