Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 заразени след учебно пътуване на Балеарските острови в Испания

Снимка: БГНЕС

Концерт на Арената за бикове в Палма де Майорка и вечеринки на лодки и в девет хотела станаха причина за появата на огнище на коронавирус, което засегна повече от 500 студенти по време на учебно пътуване до Балеарските острови.

Въпреки това местното правителство излезе с изявление, че островите продължават да са една от най-безопасните дестинации в Испания.

Правителството е категорично, че глобата за нарушителите ще бъде между 60 000 и 600 000 евро в зависимост от решението на съдията след приключването на процеса.

"Няма да позволим безразсъдството на малцина и на тези, които печелят от това, да изложи на риск човешкия живот и икономическото възстановяване на региона", заяви премиерът на Балеарските острови Франсина Арменгол и прикани всички граждани да продължат да бъдат предпазливи и да спазват мерките за здравна защита, защото по думите ѝ никога след избухването на пандемията, регионът не е бил по-близо до нормалността от сега.

Тя благодари на полицията, която е закрила концерта, тъй като той е бил разрешен само ако присъстващите са с маски и стоят на столовете си, без да стават и да танцуват.

Министерството на здравеопазването е започнало да проверява всички служители на хотелите, в които са били отседнали студентите, за да се проследи дали има заразени, които верижно да инфектират семействата и приятелите си.

Ще бъдат предприети и правни действия срещу туристическите агенции, които са организирали пътуванията, при които са нарушавани мерките за безопасност.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна