Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно ниска активност на изборите за кмет на Благоевград - 27,76%

| обновено на 27.06.21 в 21:09
Снимка: Снимка: Кети Тренчева

Рекордно ниски стойности на избирателната активност  - 27,76% - в частичния местен вот за кмет на Благоевград отчитоха от Общинската избирателна комисия в областния център. Изборният ден там вече приключи. 

Краят на изборния ден беше обявен с решение на Общинската избирателна комисия точно в 20:15ч. Оказа се, че възрастните хора са били по-активни пред урните, а затрудненията от машинното гласуване са пренебрежимо малко. 

Най-ниска беше активността в секциите, разположени в двете ромски махали на града. Там са гласували средно 15%. През целия изборен ден около тези секции имаше засилено полицейско присъствие, което елиминира възможността за купен и контролиран вот.

Другото, с което бяха белязани частичните избори за кмет на Благоевград, беше липсата на жалби, както от щабовете на седмината кандидати, така и на сигнали за нарушения на изборния процес, подадени до полицията и прокуратурата. 

Протоколите от първите секции вече са предадени в общинската избирателна комисия, а резултатите тях дават преднина на Илко Стоянов от "Има такъв народ" и независимия Румен Томов, чиито правомощия бяха прекратени предсрочно. 

Дали ще има балотаж ще стане ясно в края на деня.

Снимка: Кети Тренчева

Изборите в Благоевград бяха насрочени, след като Върховният административен съд се произнесе, че избраният на проведените през 2019 избори година кмет не е заличил в срок фирмата, на която е бил едноличен собственик.

Близо 65 000 жители на общината имаха право да гласуват в почти 140 секции. Само в 20 от тях бюлетините бяха на хартия, в останалите се гласуваше машинно, а в 54 секции имаше по две устройства. Въпреки това за частичния кметски вот бяха отпечатани 73 800 хартиени бюлетини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна