Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победа на Фоджиа с 0,078 секунди, втора за сезон 2021

Денис Фоджиа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Денис Фоджиа (Leopard Racing) за втори път печели състезание през 2021 г. в Moto3. Той триумфира в Гран при на Нидерландия, като донесе на своя тим Leopard Racing 30-и успех в Гран При. Италианецът финишира пред Серхио Гарсия (Gaviota GASGAS Aspar Team) само с 0.078 сек. Трети стана Романо Фенати  (Sterilgarda Max Racing), който се върна на подиума за първи път след Херес, въпреки че направи две дълги обиколки за наказание.

Фенати стартира от втора позиция и взе холшота, а Жереми Алкоба (Indonesian Racing Gresini Moto3), който беше на първа позиция остана втори.  Трети бе Гарсия. Фенати знаеше,  че трябва да направи две дълги обиколки за наказание. Първата от тях бе на 3-ата. Това даде преднина на Фоджиа, преди Гарсия да грабне щафетата. Фенати завъртя вторият дълъг тур на 5-ата обиколка.


Водеща група от седем пилоти се оформи 16 обиколки до края. Лидерът в шампионата Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo) беше 8-и, на  0.6 сек. Групата отпред стана от 13 състезатели. Андреа Миньо (Rivacold Snipers) и Николо Антонели (Avintia Esponsorama Moto3) паднаха на завой 5. Този инцидент раздели групата. Девет пилоти започнаха битка за победата. Фоджиа, Дарин Биндер (Petronas Sprinta Racing), неговият съотборник Джон Макфий, Акоста,  Фенати, Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse), Хавиер Артигас (Leopard Racing) и Габриел Родриго (Indonesian Racing Gresini Moto3) бяха водещи. Акоста направи най-бързата обиколка на състезанието 7 тура преди края. Родриго и Артигас изостанаха и седем състезатели останаха да гонят 25 точки.

Насочвайки се към последната обиколка, Фоджиа поведе. Ездачът на Honda имаше за компания Гарсия и Фенати, а Сузуки на четвърто място беше назад с 0,5 секунди. Гарсия и Фенати не успяха да се доближат достатъчно, за да застрашат Фоджиа в последната обиколка, който използва мощното предимство на машината си, за да задържи първото място и да спечели победа за втори път през 2021 г. Гарсия се затвърди на второ място в шампионата с P2 и намали разликата на 46 т. между него и Акоста. Карането на Фенати беше феноменално, за да спечели 27-и подиум в Moto3 на 50-ия рожден ден на шефа на отбора Макс Биаджи.


Първите 7 пилоти се събраха в 1,5 сек. След като отсъстваше от квалификацията вчера и прекара една нощ в болницата под наблюдение, Акоста направи още едно отлично представяне и стана 4-и от 18-и на старта. Сузуки пък липсваше на Warm Up сесията, след като върна фалшив отрицателен PCR тест. Японският пилот не беше засегнат и стана 5-и. Макфий взе 6-о място, тъй като Биндер, който финишира 4-и, получи наказание от 3 места назад, за преминаване на ограниченията на пистата в последната обиколка.

Родриго и Артигас не успяха да догонят лидерската група. Новаците от Аржентина и Испания станаха съответно 8-и и 9-и. Алкоба стана 10-и, след като беше един от нещастните участници в катастрофата на  Миньо и Антонели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени