Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София са установени 7 нови случая на Делта варианта

| обновено на 28.06.21 в 15:12
Директорът на НЦЗПБ проф. д-р Ива Христова на брифинг във връзка с установените у нас 7 случая на Делта вариант на коронавируса.
Снимка: БГНЕС

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) потвърди, че в страната са открити седем нови случая на индийския вариант Делта на коронавируса и един случай на Бета, известен като южноафрикански вариант. 

Всички проби са взети в болница „Пирогов“ в периода от 6 до 14 юни. Заразените с индийския щам са от София - две жени и петима мъже.

Директорът на центъра проф. Ива Христова уточни, че седмината заразени с делта варианта са служители на „Столичен електротранспорт“, като един от тях е преминал лечение в спешната болница „Пирогов“.

„Хоспитализираният е постъпил в тежко състояние, с двустранна пневмония, с нужда от кислород и сатурация 85%, но към момента вече е без симптоми, много е добре“, каза проф. Христова. 

Останалите шестима заразени са със статут „карантиниран на домашно лечение“. 

Носителят на южноафриканския щам е мъж, временно пребиваващ в София, който е излекуван.

Изпълнителният директор на дружеството Иво Василев информира за „Хоризонт“, че на 21 юни има регистрирани седем случая на служители с Covid-19 в „Столичен електротранспорт“. В момента само двама души отсъстват от работа, уточни той. 

„Преди 7-8 дни бяха тук, за да проверят такава информация. Тогава бяха седем, сега в момента са вече двама, повечето са оздравели. Ние водим статистика. Имаме пълна информация за всичките 2000 души в дружеството. Така че тази информация е стара. Ние спазваме всички мерки, които се разписани, а и каквото ви хрумне още“, каза Василев. 

От Здравното министерство напомнят, че Алфа, Бета и Делта вариантите на Covid-19 са по-заразни от регистрирания първо в Ухан вирус. Властите у нас следят разпространението им и при необходимост имат готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна