Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър разширява имунизационната си програма, ваксинира 16-17-годишните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър разширява имунизационната си програма срещу коронавирус и започва ваксинация на 16-17-годишните, обяви днес здравното министерство. На тийнейджърите ще се поставят само препаратите с иРНК технология. 

Решението за включване на непълнолетните е взето за допълнителна защита на общественото здраве и е въз основа на препоръките на Кипърското педиатрично общество, се казва в съобщението на здравното министерство. Досега националната ваксинационна програма обхващаше само пълнолетното население, над 18 години. 

Промяната идва след последните тревожни данни за разпространението на вируса в страната. Почти 30% от новите положителни случаи са при тийнейджъри на възраст 15-18 години, които са с повишена социална активност и с увеличен брой контакти.

Целта е да се защитят младите хора, техните семейства и приятелска среда. Навременната ваксинация на учениците ще допринесе и за безпроблемно начало на учебната година през септември с физическо присъствие, посочва министерството.

Електронният портал за заявки за ваксиниране на 16-17-годишните ще действа от сряда. Изисква се да бъде представено писмено съгласие от двамата родители. 

До събота почти 64% от населението в Кипър са получили поне една доза от ваксината, а близо 48% са завършили ваксинацията си

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна