Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делта мутацията на коронавируса променя влизането в някои европейски държави

Снимка: Георги Цветков

Бързо разпространяващата се Делта мутация на коронавируса променя изискванията за влизане в някои европейски държави.

От полунощ Германия, където Делта вариантът е доказан при близо половината от новите случаи, ограничава възможностите за влизане от Португалия и Русия. За пристигащите от двете страни, където Делта вариантът се разпространява особено бързо, вече е в сила задължителна 14-дневна карантина, включително за ваксинирани и преболедували.

Летище Франкфурт обяви от днес допълнителни проверки на пристигащите от Португалия.

Регионалното правителство в Майорка вече изисква от пристигащите туристически групи от над 20 души отрицателен резултат от PCR тест или документ за приключен пълен цикъл ваксинация.

Същите изисквания въвежда Испания за територията на цялата страна за пристигащи от Великобритания.

Броени дни преди да влезе в сила дигиталният европейски ваксинационен сертификат големите европейски авиокомпании очакват хаос на летищата в идните седмици на очакван ръст на туристическите пътувания.

Причината са разнородните разпоредби на граничния контрол в отделните страни членки. Сдруженията на авиокомпаниите настояват за единни разпоредби за проверка на QR кодовете, която да се извършва извън терминалите на летищата.

Властите в Австралия наложиха локдаун в още два големи града на страната - Брисбейн и Пърт. По рано рестрикции бяха въведени в Сидни и Дарвин. С това решение на правителството се налагат ограничения на свободата на движение на около 10 милиона души, което е една трета от населението на Австралия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна