Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Няма нови санкционирани по закона „Магнитски“

| обновено на 30.06.21 в 11:05
Снимка: БНР, архив

Няма нови санкционирани български физически и/или юридически лица по закона „Магнитски“. Това съобщават от Министерството на външните работи във връзка с информация в медиите, че посланикът на България в САЩ е бил канен в Министерството на финансите на САЩ.

От външното министерство посочват, че инициативата и евентуални постъпки за уточняване на принципните положения по наложените на 2 юни от Вашингтон ограничителни мерки са изцяло на българската страна.

„България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Взаимодействието между двете страни се осъществява не под формата на еднократни актове, а в условията на последователни и съдържателни процеси“, пишат  от пресцентъра на министерството.

Посланикът ни в Съединените щати Тихомир Стойчев е посетил вчера  американското министерство на финансите, визитата е била по инициатива на българската страна, уточниха от Министерството на външните работи. 
Причина за посещението в министерството са евентуални постъпки за уточняване на принципни положения по наложените на 2 юни санкции по глобалния закон „Магнитски“ срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.
От външното министерство  посочват, че инициативата за посещението е продиктувана единствено от стремежа към пълноценна и всеобхватна защита на националния интерес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна