Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словения поема ротационното председателство на Съвета на ЕС

Президентът на Словения Борут Пахор (вляво) и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на среща в централата на Европейския съвет в Брюксел, 4 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словения от утре до края на годината е ротационен председател на Съвета на ЕС, за втори път след 2008 година, този път под мотото: „Заедно. Устойчиви. Европа“.

Любляна ще продължи усилията за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана, подчерта постоянният представител на Словения в ЕС Изток Ярк, като намекна, че се работи по конкретно предложение, което ще бъде представено през септември.

Ярк изрази надежда в България да бъде съставено редовно правителство след предсрочните парламентарни избори.

Посланикът добави, че политическите разговори в Съвета на ЕС ще определят дали е възможно да се говори за разширяване на Шенген с България, Румъния и Хърватия, както наскоро за пореден път препоръча Европейската комисия.

Председателството на Словения идва в чувствителен момент, когато ЕС разпределя средствата от безпрецедентния постпандемичен възстановителен фонд от 750 милиарда евро.

Икономическото възстановяване е във фокуса на консервативното правителство на премиера Янез Янша, което е критикувано от европейските институции заради натиск върху медиите в страната и проблеми с върховенството на закона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна