Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данко Калапиш - директор на 107 ОУ ”Хан Крум”, София:

“Отново заедно” е една прекрасна възможност за много деца

Туроператорите са също доволни от възможността, макар и затруднени от кратките срокове

Снимка: Дарина Григорова

Интересът към националната програма “Отново заедно” до момента е голям. 1118 ученици от 46 училища са първите, които ще заминат на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“, според заявките в Министерството на образованието до 28 юни. Ще ги придружават 120 учители или други педагогически специалисти.

“Националната програма “Отново заедно” е една прекрасна възможност за много деца и ученици от София и цялата страна да се възползват от безплатни почивки. Въпрос на организация на всяко училище е дали ще може да организира и проведе такива летни почивки, предвид късия краен срок, в който програмата беше одобрена и спусната към училищата. Като цяло програмата е добра и лично аз се надявам да влезе за програмно финансиране и за следващите години”, казва Данко Калапиш - директор на 107 ОУ ”Хан Крум” в Лозенец.

Според него критериите, спуснати от МОН, са ориентировъчни и никой не задължава училищата да ги използва. Краткият срок е създал обаче трудности, защото много отдавна са предвидени летните лагери (училището е организирало 5 лагерни смени за това лято). Ако се включи училището, то ще е със смяна през септември.

“Програмата е една прекрасна възможност както за организаторите на детски лагери - туроператорите, така и за децата, които могат да се възползват от нея. За голямо съжаление в много кратък срок трябваше да се определят туроператорите за да изпратят офертите си. Не много ясни бяха в началото и критериите, които бяха поставени”, казва Надя Вълкова - представител на туроператорите, управител на Международен детски център “Бригантина” в Албена.  

Тя обясни, че при лятната почивка за деца има два вида туризъм - туризъм за деца, при настаняване в хотели, където има много възрастни и лятна почивка за деца в създадени за целта летни лагери (детски центрове).

Разликата е много голяма, защото в детските центрове предварително са назначени специалисти аниматори, педагози, но и рехабилитатори, защото програмата за почивка на децата се развива в няколко важни направления - спорт, творчество и задължително провеждане на рехабилитационни мероприятия, защото общуването с морето, слънцето и пясъка също трябва да става под ръководството на специалисти, за да са доволни родителите.

А истината е, че децата чакат с нетърпение да отидат на детски лагер, защото ги очаква море и много забавление.

Чуйте повече в разговорите на Катя Василева, както и мнението на децата в анкетата на Александра Илиева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна