Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панайотов: Черната кутия на падналия МиГ-29 ще се чете в Русия

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов (в центъра)
Снимка: БГНЕС

Руската авиационна корпорация "МиГ" предпочита снемането на данните от черната кутия на изтребителя МиГ-29, паднал край Шабла на 9 юни, да стане в лаборатория на територията на Русия. Това заяви пред журналисти в Карлово министърът на  отбраната Георги Панайотов.

"Черната кутия с група, най-вероятно от трима души - от Военна прокуратура, Военна полиция и ВВС - ще замине при първа възможност, когато се уредят формалностите - и ще чакаме резултат от там. Има отговор от РСК, официален, писмен, за тяхно съдействие", каза министърът.

Министърът на отбраната подчерта, че се очаква до 2-3 седмици да се възобнови плановата летателна дейност на изстребителната авиация, която в момента е спряна.

В Карлово Георги Панайотов присъства на церемонията по тържественото посрещане на последния български военен контингент, участвал в международната мисия на НАТО в Афганистан.  

"Разформировахме контингента, който се завърна от мисията в Афганистан, като всички се върнаха живи и здрави. Това ме прави щастлив, освен че ме прави горд, че те са изпълнили отлично мисията си"

Министърът подчерта, че от 19 години, в които България участва в мисии на НАТО в Афганистан, ние не сме дали нито една жертва.

На церемонията бяха отличени военнослужещи. Бойното знаме на 42-ия контингент ще бъде предоставено на Националния военноисторически музей като символ на успешното българско участие в мисията на НАТО в Афганистан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна