Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпват пратките, които пристигат у нас от страни извън ЕС

Снимка: архив

От 1 юли поскъпват пратките, които идват у нас от държави извън Европейския съюз, включително Великобритания и Китай.  Въвежда се така наречения нов ДДС пакет, който дава два нови режима, облекчаващи търговията с трети страни. Другото, което се променя, е, че отпада досегашният необлагаем минимум от 30 лева на пратка, т. е за всички пратки до 150 евро вече ще се дължи ДДС, обясни  Вяра Генова от Агенция „Митници“.

„Вече ще се дължи ДДС и на пратките до 30 лева. Досега за пратки до 30 лева не се дължаха никакви данъци, а за пратки от 30 до 150 евро се дължеше само ДДС, а над 150 евро – ДДС и мито. Вече за всички пратки до 150 евро от трети страни ще се дължи ДДС в размер на 20 процента. Новите режими, които се въвеждат от 1 юли и ще действат в целият ЕС, при който ДДС се събира още от онлайн магазина при самото пазаруване. Потребителите трябва да следят информацията на сайтовете, от които пазаруват“.

Идеята е европейският бизнес и бизнесът от трети страни да бъдат равнопоставени, подчерта Вяра Генова от Агенция „Митници“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна