Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словенският външен министър ще посети София заради спора със Скопие

Словения разбира позицията на България за ветото на европреговорите с РСМ

Когато сме в едно семейство, първо идва неговият интерес, заяви пред БНР премиерът Янез Янша

| обновено на 02.07.21 в 18:58
Янез Янша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словения, която е ротационен председател на Евросъюза, организира среща на върха на 6 октомври, на която ще бъдат обсъдени отношенията между съюза и Китай и страните от Балканите, които искат да се присъединят към общността. Това съобщи словенският премиер Янез Янша.

Янша заяви в отговор на въпрос на БНР, че разбира позицията на България за ветото ѝ за начало на преговорите със Северна Македония, тъй като България е страна членка.

По-рано словенският министър на външните работи Анже Логар заяви, че една от първата му визити ще бъде в България, именно в опит за решаване на този проблем.

"Когато сме в едно семейство, първо идва интересът на неговия член и после на останалите", подчерта премиерът Янша и посочи още:

„Разбираме със сигурност позицията на България, тя е страна-членка. Същевременно трябва да действаме като семейство, иначе то е под заплаха. Но трябва да се опитаме да намерим компромис.  Последното предложение на португалското председателство беше да се подновят преговорите. За България е добре да се приеме нация, която говори сходен език и има близка култура. Може да е спорен въпрос, но трябва да имаме стратегически поглед върху нещата“.

Словенският премиер отново подчерта, че разширяването на ЕС е и остава първостепенна задача на страната му и че Западните Балкани  заслужават европейско бъдеще.

"Тези, които го имат, трябва да им подадат ръка. Иначе други разпростират влиянието си върху тях", допълни той.

Министърът на външните работи на Словения Анже Логар от своя страна заяви, че една от първите му предстоящи визити ще бъде в България във връзка с ветото на страната ни за започване на преговори със Северна Македония.

Вчера Словения пое от Португалия шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Министър Логар изрази надежда, че след извънредните парламентарни избори у нас ще бъде сформирано правителство с голямо мнозинство, така че да бъде работещо, в т.ч. и по този въпрос. Той подчерта, че спорните въпроси трябва да се решат между двете страни и заяви:

„Една от страните има своите резерви към Северна Македония. Това означава, че трябва да ги елиминираме и да намерим решение, което ще удовлетвори страните-членки и няма да затрудни процеса на преговори, както и да отвори кутията на Пандора“.

Министърът припомни, че Северна Македония и Албания са изпълнили изискванията за започване на преговори и затова следващата стъпка трябва да бъде започването на междуправителствена конференция с тях.

Анже Логар/ЕПА/БГНЕС

Във връзка със словенското европредседателство премиерът Янез Янша каза още, че целта 70 на сто от възрастните хора да бъдат ваксинирани до края на лятото вече не е достатъчна и те трябва да бъдат убедени, че процентът трябва да се повиши. "Много работа по възстановителните планове има и се надявам тя да свърши максимално бързо", дополни той.

Зеленият и дигиталният преход са също основни приоритети на словенското председателство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна