Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Комитова: Строителството на АМ „Хемус” няма как да завърши през 2024 г.

| обновено на 02.07.21 в 17:12
В МРРБ се проведе пресконференция на тема: Кой спира автомагистрала „Хемус“. В нея участваха министър Виолета Комитова (на снимката), зам.-министрите Захари Христов и Тодор Анастасов и началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.
Снимка: БГНЕС

Строителството на магистрала „Хемус” няма как да завърши през 2024 година, какъвто срок беше поставен от предишното правителство.

Това обяви на пресконференция служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя обяви резултатите от извършена проверка на етапите на строителството на магистралата.

Проверката е показала, че по три участъка от магистралата се работи, но в други три отсечки строителство не може да започне, защото все още няма подробни устройствени планове. Комитова уточни, че цялата дължина на трасето, до завършване на магистралата е 230 км, разделени на 9 участъка. В три от тях се строи, още три са с изготвени подробни устройствени планове, което позволява преминаването във втора фаза на строителството, а по други три лота е невъзможно да започне каквото и да е строителство.

За тях държавното дружество "Автомагистрали" е получило от Пътната агенция авансово близо 1,4 млрд. лева.

От своя страна компанията е възложила дейности на 20 подизпълнители и е изплатила авансово суми на стойност 70% от стойността на договора с Агенция „Пътна инфраструктура“.

Затова прогнозната дата, обещавана от предишната власт до 2024 година магистрала „Хемус“ да бъде завършена, няма как да се сбъдне, тъй като не ясно най-малкото колко време ще отнемат процедурите по отчуждаване на земите под бъдещата магистрала.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна