Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" ще поднови петролните преговори в понеделник

Групата "ОПЕК +" ще възобнови преговорите в понеделник, след като в петък не успя за втори пореден ден да постигне споразумение относно бъдещата политика на петролния картел до края на годината. Основна причина за поредния провала на преговорите е блокирането на някои от аспекти на споразумението от страна на Обединените арабски емирства, съобщава Ройтерс.

Според съобщения в медиите всички членове на енергийния алианс, с изключение на Обединените арабски емирства, са се съгласили с предложение, направено от Русия и Саудитска Арабия, което включва повишаване на месечното производство на петрол с 400 000 барела на ден в продължение на пет месеца до декември 2021 г.

ОАЕ също така няма желание да поеме ангажимент за удължаване на Декларацията за сътрудничество между ОПЕК и страните-производители извън ОПЕК, начело с Руся, от досегашния ѝ краен срок през април 2022 г. до края на 2022 г.

Споровете могат да забави плановете за постепенно увеличаване на петролното производство до края на годината, за да се ограничат високите цени на черното злато, които скочиха до 2 и 1/2 - годишни върхове.

Без сделка съюзът между ОПЕК и други водещи производители като Русия може да запази настоящите по-затегнати ограничения върху добива, като цените на петрола Брент вече се търгуват около 75 долара за барел, или с ръст от над 40% в рамките на тази година с оглед на засилващото се потребление на фона на глобалното икономическо възстановяване от пандемията Covid-19.

Графика на петрол Брент/щатски долар


Повишаването на петролните цени допринася за световната инфлация, което пък рискува да забави икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

В петък групата "ОПЕК +" гласува за увеличаване на съвместни добри с около 2 милиона барела на ден от август до декември 2021 г. и за удължаване на останалите съкращения на добивите до края на 2022 г., вместо тези ограничения да приключват през април 2022 г., съобщиха за Ройтерс източници от картела.

ОАЕ се съгласиха да увеличат предлагането на петрол на пазара, но отказаха да подкрепят удължаването на срока на действие на съвместните съкращения.

С оглед на това беше договорено преговорите да бъдат възобновени в понеделник, 5-и юли, се казва в изявление на "ОПЕК +".

В отговор на драматичния спад на петролното търсене, причинено от началото на коронавирусната криза, "ОПЕК +" се съгласи през миналата година да намали производството си с почти 10 млн. барела на ден от май 2020 г., като плановете за поетапно премахване на ограничението са това да стане до края на април 2022 година. Сега общите производствени съкращения са за около 5,8 милиона барела на ден.

Ако обаче ОАЕ продължава да блокира сделка, останалите съкращения вероятно ще останат в сила, въпреки че има малък шанс пактът да се разпадне и всички държави да могат да изпомпват каквото си поиската количество петрол.

Като алтернатива, групата може да се съгласи да увеличи производството до края на 2021 г., но да отложи дискусията за удължаване на сделката след април 2022 г. Източници от "ОПЕК +" казаха, че ОАЕ са предложили точно такова решение.

Според източниците на Ройтерс ОАЕ искат производството на емирствата да бъде определено на 3,84 милиона барела на ден спрямо 3,168 милиона барела на ден сега.

ОАЕ има амбициозни производствени планове, като инвестира милиарди долари за увеличаване на своя капацитет, като се твърди, че споразумението на "ОПЕК +" оставя без работа около 30% от капацитета на Обединените арабски емирства.

По време на срещите тази седмица Русия пък настояваше да се пусне на пазара повече петрол, тъй като повишаването на цените насърчава растежа на конкурентното производство на американското шистово петролно производство, което обикновено се нуждае от по-високи цени, за да бъде икономическо изгодно.

Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия възприе по-предпазлив подход, като заяви, че трябва да се петролното производство да се освобождава по-постепенно, като се има предвид несигурността, породена от новите варианти на коронавируса, които причиняват нови огнища на заразата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна