Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър продължава борбата с горския пожар с международна помощ

Изглед към горския пожар в Кипър

В Кипър продължава битката с огромния пожар, избухнал в събота следобед в района на град Лимасол. Сутринта към усилията на наземните сили ще се присъединят пристигналите от чужбина самолети.

Полицията арестува заподозрян за палеж на стърнища, откъдето се предполага, че е тръгнал огънят.

Президентът Никос Анастасиадис и министри остават през нощта в района на бедствието. Целият държавен механизъм в Кипър е в режим на повишена готовност за справяне с пожара, увери президентът Анастасиадис.

Бушуващият опустошителен огън изпепелява един от най-красивите планински райони в Кипър. В събота вечерта той вече обхвана територии от двете съседни области Лимасол и Ларнака. Засегнати са над 10 села, чиито жители са евакуирани. Само за няколко часа бяха унищожени домове, имущество, земеделски култури, огромни горски площи.

Четирима души са изчезнали, намерена е изгорялата им кола. 

За овладяване на огъня се използват всички налични сухоземни и въздушни средства на Кипър, противопожарните сили и Националната гвардия, но безуспешно. Пожарът е изключително труден за гасене заради огромната площ, върху която вече се разпростира, неговата мощ и силния вятър. Освен това той остави без електричество засегнатите райони и извади от действие помпите за вода. Тази нощ се полагат усилия за преграждане на пътя на огъня и намаляването му преди 9 ч. сутринта, когато се очаква силен вятър.

В събота в битката с пожара участваха и сили от британските военновъздушни бази на острова, а днес международната помощ се увеличава. Малко преди полунощ в Кипър кацнаха два самолета от Гърция, които ще започнат мисията си с първата светлина на деня. Самолети и две пожарни бригади ще пристигнат сутринта и от Израел. Помощ се очаква и от Италия.

Късно през нощта полицията арестува 67-годишен заподозрян по информация, че е горял стърнища на полето си, от което вероятно е тръгнал пожарът. Той ще бъде изправен пред съда днес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени