Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комедиен кинофестивал започва в Пловдив

| обновено на 04.07.21 в 08:23

В Пловдив днес се открива Комедийният европейски  филмов фестивал - КЕФФ Пловдив 2021, който се провежда за  първи път и е без аналог в европейския филмов календар.

До 11 юли, в лятно кино „Орфей“ и в Дом на киното ще могат да се видят нови продукции от Италия, Испания, Германия, Сърбия, Украйна, Франция, Албания и България.

В състезателната програма са включени 7 пълнометражни филма, а съпътстващата ще представи още 8 заглавия.

Петчленно международно жури, в което от българска страна участват Мая Бежанска и Малин Кръстев, ще определи отличията в категориите: най-добър филм, най-добър режисьор и най-добри главна и поддържаща роля в представените продукции.

В състава на журито е и Фатима  Джумер – Франция, която е един от основните двигатели на организацията на независимите кина, включваща 2800 киносалона в 43 страни, „Европа Синемас“.

Малин Кръстев:

„Изкуството е това човек чрез хумора да припознае себе си и в сатирата да преоткрие проблеми, грешки. Човек трябва много да внимава с какво се шегува, как се шегува, светът е настръхнал по особен начин. Страшно ми е любопитно наистина държавите в Европа какво са направили, къде е отишло тяхното чувство за хумор, самоирония“.

Фестивалът ще се бъде открит с българския филм „Дани. Легенда. Бог“, който също е включен в състезателната програма.

Проектът Комедиен европейски филмов фестивал е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна