Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е имало техническа възможност да се спре градоносният облак, ударил Червен бряг

Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките
Снимка: Здравка Маслянкова

Градушката, която нанесе огромни материални щети в Червен бряг и унищожи земеделска продукция във Врачанско, не е можело да бъде предотвратена. Това заяви за БНР Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките. На летище Горна Оряховица Славеев обсъди ситуацията с водещи руски експерти.

Гражданите, чието имущество в Северозападна България беше унищожено при градушката на 1 юли, нямат основания да водят дела срещу държавата и срещу Изпълнителната агенция за борба с градушките, защото тази стихия не можеше да бъде предотвратена, категоричен е ръководителят на Агенцията Ваньо Славеев:

„Момчетата не е имало какво да направят. Просто не е имало техническата възможност да се въздейства върху тази клетка“.

От ракетните площадки са изстреляни почти 200 ракети. Невъзможна е била намесата на самолети, за да се опази Червен бряг и земеделските масиви във Врачанско. 

Агенцията за борба с градушките ще настоява пилотният проект за самолетна защита, който от летище Горна Оряховица с три самолета покрива териториите от Плевен до Варна и от Дунав до Стара планина, да продължи и догодина.

„Пет милиона вече се стопиха и имаме средства за около един месец още“, посочи Ваньо Славеев. 

Агенцията за борба с градушките ще настоява за още поне 2,5 милиона лева по линия на бедствията и авариите, за да продължи самолетният способ до края на сезона. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени