Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унищожителният пожар в Кипър е под пълен контрол

| обновено на 05.07.21 в 11:23
Огнената стихия взе поне 4 жертви.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-унищожителният пожар в историята на Кипър бе поставен под пълен контрол в 8.00 ч. тази сутрин, съобщиха официално от Департамента по горите.

Над 40 часа продължи битката с огъня, който избухна в 13.50 ч. в събота в планински район в област Лимасол и обхвана 10 общини, стотици техни жители бяха евакуирани.

Повече от 600 души от горското управление, полицията, пожарната служба, гражданската защита, областните администрации на двете пострадали области Лимасол и Ларнака, националната гвардия, общинските съвети участваха в потушаването на пожара, посочва Департаментът по горите в официалното си съобщение за края на огнения ад.

Срещу огнената стихия бяха над 70 пожарни автомобила, редица селскостопански машини, трактори, багери и цистерни.

Наземните и сухопътни сили на Кипър бяха подкрепени от международна техническа помощ, самолети и огнеборци от Европейския съюз, Гърция, Израел и британските военновъздушни бази на острова.

Четирима души, селскостопански работници от Египет, загубиха живота си в пожара. Унищожена е площ от гори и земеделски култури от около 55 квадратни километра, се казва в официалното съобщение.

Пострадалата зона е картографирана от дрон на Националната гвардия, за да се локализират активни фронтове и да се планират пожарогасителни операции.

Противопожарните сили остават в района за справяне с възможни повторни огнища.

Снимка: ЕПА/БГНЕСОгромна социална, икономическа и екологична катастрофа оставя след себе си опустошителният пожар, бушувал през уикенда в Кипър. След поставянето му под пълен контрол тази сутрин започна оценката на нанесените щети. Първите правителствени мерки за спешна подкрепа на пострадалите ще бъдат обявени в сряда.

В ход вече е регистрацията и оценката на пораженията на личното и производствено имущество в пострадалите 10 общини. Докладът трябва да е готов до утре, за да започне изплащането на обезщетения. На заседанието си в сряда правителството ще одобри пакет за спешна подкрепа на пострадалите от катастрофалния пожар.

Важни мерки се очакват за заетите в селскостопанския сектор в района, тъй като са унищожени ниви, реколта, овощни и зеленчукови градини, оранжерии, добитък.

Според оценка на Кипърския технологичен университет, направена с използването на сателитни изображения, изгорената площ е 67 квадратни километра, по-голямата част от която са гори и горска растителност.

На жителите на част от пострадалите села бе разрешено да се върнат по домовете си.

Проблем създава унищожената електрическа мрежа в района, чието възстановяване започна постепенно.

В безпрецедентна обществена подкрепа продължават даренията на необходими продукти за пострадалите семейства. През следващите дни Кипърският Червен кръст ще предлага финансова помощ директно на засегнатите от пожара общности чрез техните ръководители.

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел изразиха своите съболезнования на семействата и близките на четиримата загинали в пожара египетски граждани.

Двамата лидери заявиха, че Европейският съюз е готов да предостави на правителството и хората на Кипър всякакъв вид помощ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна