Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранният съвет обсъжда промени в Наредбата за медицинската експертиза

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на правителствено постановление за изменения в Наредбата за медицинската експертиза. Документът предвижда промяна на критериите, въз основа на които се извършва оценката на уврежданията. Предлагат се и изменения при издаването на болнични листове на карантинираните. 

Eдна от целите е да се разшири кръгът на случаите, при които степента на трайно намалена работоспособност се определя пожизнено. Промените предвиждат в част от случаите актуализиране на величината на процентите. Например за децата до 16-годишна възраст със захарен диабет е определен по-висок процент -  от 50 на 80. Премахва се и зависимостта между възраст и оценка на степен на увреждане при доказани генетични аномалии. 

Заради недостига на специалисти по професионални болести за съставите на ТЕЛК ще има взаимозаменяемост между специалистите по трудова медицина и тези по професионални болести.

Други изменения се правят заради затруднения заради пандемията, когато хора които са карантинирани са ползвали преди това значителен брой болнични листове  - 180 календарни дни непрекъснат отпуск. По време на карантината те трябваше да се явяват пред комисии за да получат съответния болничен лист. С промяната болничният лист за карантината ще се издава от лекуващия лекар, независимо колко дни временна неработоспособност е имал човек преди това.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени