Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеф Безос се оттегля като главен изпълнителен директор на „Амазон“

Американският предприемач Джеф Безос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-богатият човек в света Джеф Безос официално се оттегли като главен изпълнителен директор на най-голямата компания за онлайн търговия на дребно „Амазон“, макар че ще продължи да бъде председател на борда на директорите ѝ. 

Основателят на „Амазон“ отстъпи поста си на Анди Джаси. Компанията обяви тази промяна още през февруари, а Безос поясни, че иска да отдели повече време на борбата с климатичните промени, на ракетната си компанията „Blue Origin“, на вестник „Вашингтон поуст“, който също е негово притежание, както и на благотворителна дейност.

За някои анализатори оттеглянето на Безос като главен изпълнителен директор идва в критичен момент за „Амазон“. Времето на пандемията  създаде огромно търсене на услугите си на компанията, което доведе до огромен скок в печалбите. Но заедно с това шеметно развитие е засилено и вниманието на регулаторите към нея. Някои са на мнение, че „Амазон“ се е разраснал твърде много. А служители на компанията са недоволни от  лошите условия на труд и от ниско заплащане.

Безос се оттегля, но остава засега най-големият акционер в компанията с акции на стойност 51,2 милиона или около 10%. Става и председател на Борда на директорите.

А новият главен изпълнителен директор Анди Джаси работи в сянката на Безос почти от началото на „Амазон“. Всичко това едва ли означава, че той ще загуби влиянието си върху компанията и нейното развитие. 

Анди Джаси/Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени