Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати остро критикуват премиера на Словения

Янез Янша бе в Европейския парламент в Страсбург, за да представи приоритетите на словенското председателство на ЕС.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Словения Янез Янша бе обект на яростни критики в Европейския парламент в Страсбург при представянето на приоритетите на страната му като ротационен председател на ЕС.

Председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер подчерта, че върховенството на закона никога не е проблем на една отделна държава, а за целия Съюз. Той призова незабавно да бъде посочен словенски представител в Европейската прокуратура.

За същото призова и ръководителката на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.

Най-критичен беше представителят на „Обнови Европа“ Малик Азмани.

„Дори когато миналата седмица представихте приоритетите си на Комисията, не можахте да се въздържите да замесите политиката в това“, каза той и добави:

„Моля, спрете да тормозите журналисти и съдии. Спрете да назначавате политическите си приятели в полицията и започнете с назначенията на прокурори в Европейската прокуратура. Комисията не би трябвало да одобри отпускането на парите по вашия възстановителен план, преди в Европейската прокуратура да са изпратени независими словенски прокурори“. 

Словенската евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон подчерта, че действията на премиера Янша не са действия на целия народ и че огромното мнозинство от словенците не подкрепя пътя, по който върви страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна