Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известен разследващ журналист е прострелян в Амстердам

| обновено на 07.07.21 в 08:46
Разследващият журналист е бил прострелян и в главата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният нидерландски разследващ журналист Петер де Врийс е в тежко състояние и се бори за живота си, след като снощи беше прострелян на улица в центъра на Амстердам. Полицията съобщи, че са задържани трима заподозрени, включително предполагаемия стрелец.

Според очевидци по журналиста е било стреляно 5 пъти. Прострелян е в главата. За сега няма информация за мотива на стрелеца.

64-годишният Де Врийс е доверено лице на основния свидетел в съдебен процес срещу наркобарон, който привлече вниманието в Нидерландия, след като през 2019 година бяха убити адвокатът и братът на основния свидетел. Полицията отказва коментар, дали нападението срещу журналиста е свързано с процеса.

Нидерландсият премиер Марк Рюте осъди нападението и го нарече „атентат срещу свободата на медиите“. Още през нощта Рюте и министърът на правосъдието Граперхаус свикаха антитерористичната комисия.

През 1987 година Де Врийс стана известен и извън Нидерландия с бестселъра си за отвличането на Фреди Хайнекен.

Кметът на Амстердам Фемке Халсема заяви, че той се бори за живота и осъди „жестоката и безсърдечна атака“ срещу журналиста.

Двама от задържаните са били в автомобил на магистрала А4 край Лайдшендам, а третият – в Амстердам. Смята се, че един от тях е стрелецът.

Петер де Врийс/Ройтерс

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна