Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът за възстановяване е в центъра на визитата на Урсула фон дер Лайен в Кипър

Снимка: Reuters

Националният план за възстановяване и устойчивост на Кипър е в центъра на двудневното посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Никозия, където тя пристига тази вечер.

Визитата на председателя на Европейската комисия започва с посещения тази вечер в пожарната служба и горското управление на Кипър, където ще се срещне с огнеборци, участвали в потушаването на опустошителния пожар през уикенда.

Урсула фон дер Лайен вече обяви, че Европейският съюз е готов да предостави на правителството и хората на Кипър всякакъв вид помощ за възстановяване на изгорелите райони.

Тази европейска подкрепа, развитието на Кипърския въпрос и борбата с пандемията тя ще обсъди в разговора си с президента на Кипър Никос Анастасиадис в четвъртък.

Само преди дни председателят на Еврокомисията отправи силно послание към Турция, заявявайки, че Европейският съюз никога няма да приеме предложение за две държави на острова, за което настоява Анкара.

Урсула фон дер Лайен ще представи на президента на страната досието с оценката и решението на Еврокомисията за кипърския Национален план за възстановяване и устойчивост.

Евролидерът ще участва и в представянето на програмата, което ще се състои сред младите хора в Кипърския университет.

За осъществяването на амбициозния план, наречен „Кипър - утре”, правителството в Никозия кандидатства за 1,2 млрд. евро от Механизма за  възстановяване и устойчивост на ЕС, като общото му финансиране ще е над 4 млрд. евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна