Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кузманов разкри схема за раздаване на държавни пари през физкултурни салони

Снимка: ММС

Близо 22 милиона лева са били преведени авансово на няколко фирми по 26 договора за реновиране на физкултурни салони в цялата страна. Това заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов, като поясни, че всички те са сключени в рамките на няколко дни през декември миналата година, и всички те са със специални анекси, чрез които се обезсилва държавата в опитите и да си върне парите.

Министърът заяви, че някои от обществените поръчки са правени без конкурси, а където е имало конкурси, са били с един човек. Част от договорите са сключени с дружества, зад които стоят едни и същи лица.

Той призна, че би било добре парите, раздадени по договорите, да се върнат на държавата, но допълни, че не е ясно по какъв механизъм може да стане това. Причината е, че вместо банкови гаранции, договорите са със застрахователни полици, които обаче не са прикрепени към анексите. И призна, че по обектите, които фигурират в договорите, все още няма започната дейност.

Кузманов заяви и че министерството е пуснало поръчка за избор на надзорни фирми, с които самото то да може да контролира тези дейности.

Министърът за пореден път се оплака и от работата на Спортния тотализатор, за това, че не подава данни към Националната агенция за приходите.

Неговият заместник Росен Барчовски допълни, че за финансиране на олимпийската ни делегация в Токио министерството е отпуснало на Българския олимпийски комитет общо 800 000 лева.

Тази седмица в спорта започва проверка и от Сметната палата, заключи Кузманов.

Още от министъра - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна