Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти: Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени

| обновено на 08.07.21 в 14:51
Акция на aктивисти на „Грийнпийс“ – България в Източномаришкия речен басейн, 7 юли 2021 г.

В доклад на природозащитници от „Грийнпийс“ и нидерландски учени се предупреждава, че водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени заради огромните количества вода, използвани за охлаждане в енергетиката. Другата причина е в задълбочаващите се климатичните промени. Според доклада, националната енергийна политика е натиск върху водните ресурси в района. 

В източната част на Маришкия басейн е съсредоточено 90 на сто от електропроизводството от въглища в България.

В същото време обаче еколозите предупреждават, че според очакванията то ще бъде сред най-силно засегнатите от климатичните промени в Европа.

Тенденцията би застрашила сигурността на електроенергийното производство и би увеличила конкуренцията за вода между местните потребители, селското стопанство и останалата част от промишлеността в региона.

Според еколозите от „Грийнпийс“ енергийната политика на България е без ясни срокове и перспективи за преустановяване използването на въглищата и преминаването към възобновяеми източници на енергия.

Проучването е проведено от интердисциплинарен изследователски институт, Института по екологични науки на факултета по природни науки в Университета „Лайден“ в Нидерландия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна