Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълноценно звено на ЕС за киберсигурност - до две години

Снимка: https://pixabay.com/

Във времената на пандемия все по-често ставаме свидетели на сериозни киберинциденти, които засягат както обществените услуги и предприятията, така и живота на гражданите в целия Европейски съюз. Освен многобройни, кибератаките стават по-мащабни и с по-тежки последици.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас неотдавнашните действия на хакерите срещу американската компания „Колониал пайплайн” показват съвсем ясно какъв е рискът за обществото и икономиката от кибератаките с искане за откуп.

В Европейския съюз също има причини за безпокойство, след като се увеличиха опитите за проникване в базите данни на здравната система, в които също е натрупана много и ценна информация, масивите са свързани и поради това предизвикват интереса на хакерите.

Маргаритис Схинас

След редица действия на Брюксел, като изготвянето на Стратегията за киберсигурност,  Стратегия за Съюза на сигурност, създаването на Агенция на Европейския съюз за киберсигурност, сега Еврокомисията положи началото на важен оперативен проект - Съвместно звено за киберсигурност, което трябва да обедини ресурсите и експертния опит, с които разполагат Европейският съюз и отделните държави, за ефективното предотвратяване, възпиране и реагиране на масови киберинциденти и кризи.

Звеното трябва да премине към оперативната фаза до 30 юни 2022 г., а пълна работоспособност да бъде постигната година по-късно - до 30 юни 2023-а. Инвестициите ще бъдат осигурени осигурени от Европейската комисия, предимно чрез програмата „Цифрова Европа“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна