Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирма Пенкова: Медиите играят ролята на пазител на обществото

| обновено на 10.07.21 в 11:59
Снимка: личен архив

„Репортери без граници“ преди дни включи в списъка си на „врагове на свободата на печата“ унгарския премиер Виктор Орбан.

Журналистическата организация публикува този списък от 2001 година, като го актуализира от време на време, защото, както казва Кристиян Мир, изпълнителен директор на „Репортери без граници“, това цели да покаже къде по света има репресия срещу критичното отразяване на събитията на всяка цена.

Как се превземат медии? Сирма Пенкова от в. „Капитал“ казва, че е важно да знаем и да следим какъв е сценарият за превземане на медиите в Унгария, тъй като той се мултиплицира и в други страни от региона.

Каква е хронологията на това завземане и какви са неговите оръжия? Какво означава държавна реклама, как се печелят обществени поръчки за нея и как се разпределят парите към медиите? Защо повечето от сценариите, развиващи се в Унгария, ни карат да правим паралели на случващото се у нас ? И какво става, когато медиите спират да имат възможността да играят ролята на пазител на обществото?

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – предоставена от Сирма Пенкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна