Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 с мерки срещу прехвърляне на печалби на мултинационални компании в офшорки

Среща на финансовите министри на Г-20 във Венеция, 9 юли 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от Г-20 се споразумяха да спрат прехвърлянето на печалби от многонационални компании в офшорни данъчни убежища. Пандемията от коронавирус застрашава възстановяването на световната икономика, предупредиха също експертите от най-развитите държави в света.

Данъчното споразумение е най-големият пробив във финансовата политика след осем години интензивни преговори. То предвижда минимален корпоративен данък от поне 15% в световен мащаб, така че големите компании да не изнасят сметките си в страните с най-ниска данъчна ставка.

Очаква се националните лидери да приемат окончателно документа на срещата си в Рим през октомври, изтъкна германският финансов министър Олаф Шолц.

Финансовите министри се обединиха и около нуждата от по-бързо разпространение на ваксините, лекарства и тестове срещу Covid-19, но без да посочват конкретни стъпки за това, сочи черновата на заключителното изявление от срещата им във Венеция.

Страните от Г-20 са отговорни за над 80% от брутния вътрешен продукт на света, 75 на сто от световната търговия и 60 процента от населението на планетата.

Италианският министър на икономиката Даниеле Франко заяви, че споразумението на Г-20 относно глобалния корпоративен данък означава, че "ние определяме за първи път правилата в световен мащаб за големите компании".

Той обясни, че сделката включва две правила, подробностите за които ще бъдат доразвити на следващата среща на върха на Г-20 през октомври.

Първото правило се занимава с разпределението на печалбите на големите мултинационални предприятия, като установява, че компаниите с оборот над 20 милиарда долара ще видят част от печалбата си над 10% от оборота да бъде разпределяна за другите страни, в които те работят.

Второто правило определя минимална данъчна ставка от 15% за мултинационални предприятия с над 750 милиона долара оборот.

"Това е историческо споразумение, защото тези правила ще се прилагат в световен мащаб и ще увеличат данъчната сигурност за мултинационалните компании, опериращи в редица страни", посочи италианският икономически министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна