Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС приветства "победата за данъчна справедливост" на срещата на Г-20

Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз приветства постигнатото в събота от членовете на Г-20 споразумение за глобалния минимален корпоративен данък, определяйки го като "безпрецедентен консенсус, който ще доведе до пълна реформа на международната корпоративна данъчна система".

ЕС отбеляза, че техническите подробности за споразумението ще бъдат договорени през следващите месеци "с оглед привеждане на всички 139 членове на приобщаващата рамка до окончателно споразумение през октомври", тъй като три членки на Европейския съюз все още не са се съгласили със сделката.

"Днес Г-20 одобри безпрецедентното глобално споразумение за корпоративна данъчна реформа, постигнато миналата седмица и подкрепено сега от 132 юрисдикции. Направена е смела стъпка, която малцина биха сметнали за възможна само преди няколко месеца. Това е победа за данъчната справедливост, за социална справедливост и за многостранна система. Но нашата работа не е завършена. Имаме срок до октомври, за да финализираме това споразумение. Оптимист съм, че ще можем да постигнем консенсус между всички държави членки на Европейския съюз по това време този ключов въпрос", каза европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени