Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Имаме исторически най-ниската активност на избори в България

Първан Симеонов: Може да се окаже, че вотът от чужбина ще е решаващ

Партиите на протеста няма да имат мнозинство в 46-ия парламент

| обновено на 11.07.21 в 20:32
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

"Може да се окаже, че вотът от чужбина ще реши в коя посока ще се наклонят везните". Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов. 
Според него първата интрига от вота е първото място - дали ГЕРБ, или ИТН, но втора интрига има и за третото място, защото ДБ е много близо по резултата до БСП.
"Реално има ръст на избиратели при Слави Трифонов и спад при Бойко Борисов. Въпросът е какво става с БСП, защото, ако се окаже, че не коронавирусът е бил причина за ниските резултати на БСП на 4-ти април, това не е добре за социалистическата партия".
По думите му партиите на протеста няма да имат мнозинство в парламента.
"Демократична България" може би доближава 400 гласа, което може да се окаже исторически най-високият резултат на това пространство от много избори насам. Т.е. един от най-големите печеливши, като пропорционално вдигане на вота, може да се окаже ДБ. Трябва обаче да изчакаме", обясни социологът.
"Ще се спори за активността на вота, защото имаме исторически най-ниската активност на избори в България", подчерта той. 
Първан Симеонов в началото на изборния ден обясни:

"По традиция "Галъп Интернешнъл Болкан" ще кани в различни секции в страната, съставляващи представителна извадка, избирателите, през определена стъпка, да повторят вота си абсолютно анонимно, лично и следователно – запазени от коронавирусната опасност.

Така през определени интервали от време ние ще знаем междинни резултати, които, разбира се, в съответствие с българското законодателство ще останат само за наше изследователско ползване, а не за публикация. Това ще ни позволи към 20.00 ч. да публикуваме първи прогнозни данни, след което да започнем да публикуваме данни от паралелно броене. Искрено се надявам, че новите технологии, свързани с машинния вот, няма да повлияят негативно на паралелното броене, каквито опасения имаха всички агенции, работещи на терен. Благодарение на ЦИК, надяваме се, възможните проблеми ще бъдат изчистени. Така в късните вечерни часове ние ще знаем и предварителните резултати от паралелното броене.

Чрез екзитпола ние ще имаме по-бързо резултатите, още в 20.00 часа ще имаме ориентир какво се е случило, но второ място – екзитполът и паралелното броене са още една гаранция за честността на вота, а на трето място, нашата агенция,  заедно с БНР и още няколко медии от миналите избори, успяхме да хванем доста важни процеси в изборния ден и се надяваме и сега да бъдем полезни на БНР и слушателите“, посочи в „Рано в неделя“ Първан Симеонов.

Призовавам всички избиратели, които бъдат поканени от актьорите на агенциите, да повторят своя вот в анкетата за самопопълване. Хартиена е анкетата, с урна. Все още екзитполът не се прави машинно. Призовавам всички избиратели да се отзовават, защото екзитполът е изследване, което е още една гаранция за честността на вота и прекрасна възможност още в 20.00 ч. ние да знаем разпределението на силите.
 

Тъй като става дума за абсолютно анонимно, самостоятелно занимание, е минимизирана опасността от каквато и да било зараза. Взети са всички мерки.

Партньор на БНР е агенция "Галъп", която следи движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати за 46-ото НС.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.