Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години от смъртоносната експлозия във военноморската база в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С мемориална служба и военни почести Кипър отбеляза днес 10-ата годишнина от смъртоносната експлозия във военно-морската база на острова, най-големия военен инцидент в страната в мирно време, в който загинаха 13 души. 

Отдавайки почит на жертвите, президентът Никос Анастасиадис подчерта отговорността на държавата и правителството чрез политическите решения, които то взема, да не допуска никога повече подобни трагедии.

Той заяви и необходимостта от реформа и модернизация на държавните структури, за да може всеки гражданин да се чувства в безопасност в модерна и просперираща държава.

В мемориалната служба участваха председателят на парламента Анита Димитриу, семействата на загиналите, военни.

На 11 юли 2011 г. във военноморската база “Евангелос Флоракис” избухнаха 98 контейнера с боеприпаси, конфискувани през 2009 г. от плавателен съд, плаващ под кипърски флаг от Иран към Сирия в нарушение на забраната на ООН.

Мунициите са били съхранявани на открито, изложени на атмосферното влияние и високите температури на острова.

При взрива загинаха 13 пожарникари и моряци, включително командващият Военноморските сили на Кипър. Повече от 60 души бяха ранени. Разрушена бе най-голямата електроцентрала на страната. Кипър изпадна в политическа и икономическа криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна