Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в Благоевградско: Малко под 40% избирателна активност

| обновено на 11.07.21 в 22:19
Снимка: БГНЕС

Малко под 40 процента е избирателната активност в Благоевградска област, заявиха на брифинг от Районната избирателна комисия, която обяви края на изборния ден в 20.30 часа.

От общо 312 000 гласоподаватели, 35 хиляди са македонските граждани, които имат постоянен адрес в областта, но не гласуват. Така реалната избирателната активност, според експертите е около 50 процента.

В четири от общо 564 секции устройствата за машинно гласуване дефектираха и изборният процес продължи с хартиени бюлетини.

30 жалби и сигнали бяха подадени в изборния ден, като рекордьори са от  партия ГЕРБ. Няколко от тях са препратени към прокуратурата за произнасяне по компетентност.

Близо 70 секции от община  Благоевград вече са предали протоколите с изборните резултати, които се приемат в сградата на Драматичния  театър „Никола Вапцаров“.   

Избирателите, живеещи постоянно в най-близкото до границата със Северна Македония село Логодаж, са 260.

В избирателните списъци обаче продължават да фигурират и 4000 македонски граждани с признат български произход, които са посочили постоянен адрес в селото.

Дафинка Бойчева - председател на секционната избирателна комисия,  обясни:

"Около 4000 са записани македонци с българско гражданство, но досега - аз съм била на абсолютно всички избори, нито един македонец не е дошъл да гласува в Логодаж".

Активността на гласуването е много по-ниска от месец април:

"Особено сега, като се случва, вече трета неделя да са на избори".

С каква мотивация и надежда гласуват възрастни и млади:

„Защото искам нещо да се промени, а пък ако знам кой ще е този политик да събере българите отвънка да си дойдат в страната и да заработят в България, все за него ще гласувам, ама не го знам кой е“;

„Аз съм курсант във Военния университет. Искам най-после промяна в нашата държава. Както и Васил Левски е казал: "Дела трябват, а не думи". споделиха пред БНР избиратели.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна