Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ е победител на вота в област Бургас, ДПС измести БСП от третото място

Снимка: Радио Бургас

В Бургаска област при 100 % обработени протоколи ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, следвана от „Има такъв народ“, Движението за права и свободи, на 4-то място е БСП, 5-а е „Демократична България“, а след нея е „Изправи се мутри вън“.

В резултат на преференциален вот се очаква в три от листите да има пренареждане на кандидат-депутати.

При избирателна активност, която е близо 10 на сто по-ниска от изборите на 4 април, в Бургаска област коалицията ГЕРБ-СДС запазва първото си място.

Втората позиция е за „Има такъв народ“ (ИТН).

Изненадата е за подреждането на партиите на трето и четвърто място, като БСП, която на 4 април бе трета политическа сила, сега е изместена от ДПС, които се придвижват напред и стават трети.

Окончателното разпределение на мандатите ще стане ясно по-късно днес с решение на ЦИК, по всяка вероятност заради преференциалното гласуване пренареждане ще има в листите на ГЕРБ-СДС, БСП и „Демократична България“.

И още нещо любопитна – партия „Бригада“, чийто кандидат – втори в листата, е бизнесменът Миню Стайков, срещу когото има повдигнати обвинения за данъчни престъпления и злоупотреби с еврофондове, е получила 135 гласа.

А съпругата на Ветко Арабаджиев – Мариела, която беше кандидат от коалицията Движение „Заедно за промяна“, е получила като преференциален вот 7 гласа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна