Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според първоначалните резултати

„Има такъв народ“ печели вота на Острова, „Възраждане“ изпреварва ГЕРБ-СДС

| обновено на 12.07.21 в 17:29
Вотът в Лондон, 11 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Убедителна победа за „Има такъв народ“ се очертава и във Великобритания.

По последни данни ИТН печели 52,28% от гласовете, което е повече от убедителна победа. На второ място се нарежда „Демократична България“ с 18,15 на сто. Третото място е на „Възраждане“ – 8,01% от гласовете и на четвърто ГЕРБ-СДС със 7,13 на сто. „Изправи се! Мутри вън!“, Гражданска платформа Българско лято и „БСП за България“ са с под 4 процента, получавайки съответно 3,93%,  3,81% и 2,88 на сто.

За активност все още няма точни данни, но се предплата, че е била подобна на тази на редовните избори на 4 април. Изборният ден бе организиран отлично, въпреки трудната задача да се намерят доброволци за рекордния брой от 135 избирателни секции – най-много откъдето и да било в чужбина.

Всичко протече без опашки, напълно нормално, без проблеми с машинното гласуване. Проблемът настъпи след приключването на изборния ден, поради голямото забавяне на обработването на протоколите в Централната избирателна комисия.

Някои секции тук затвориха малко преди обед местно време, което наистина може да накара тези хора, посветили се всеотдайно на каузата за честни и свободни избори да се замислят дали да бъдат доброволци.   

В Обединеното кралство бяха разрити най-много секции в чужбина - общо 135, в 56 от които имаше машини за гласуване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна