Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебни министри не споделят визията на ИТН за финансовата политика

| обновено на 12.07.21 в 20:09
Снимка: БГНЕС

Тримата служебни министри, които са отклонили поканата за участие в правителство на „Има такъв народ“, имат различна визия от тази на партията за финансовата политика и основните задачи през следващия управленски период.

В своя позиция министрите на финансите, икономиката и образованието Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков допълват, че на Василев е бил предложен пост в друго министерство и „че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата“. 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков посочи конкретно статута на Българската банка за развитие като разминаване във визиите с екипа на партията "Има такъв народ", заради което той и колегите Василев и Денков, са отклонили покана да участват в правителство на партията на Слави Трифонов.

Министър Петков смята, че Българската банка за развитие не бива да се приватизира, както предлагат от "Има такъв народ".

"Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който я докарахме след 8 седмици борба", каза Кирил Петков пред Българската национална телевизия.

Също пред БНТ служебният финансов министър Асен Василев посочи, че разминаванията във визиите са основно заради "доста по-агресивната програма" на екипа на Слави Трифонов за намаляване на бюджетните разходи.

На Асен Василев е предложено вместо финансист номер едно да бъде министър на околната среда или министър без портфейл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна